ICA – snart vänder det

Är du orolig för att vi nått toppen av högkonjunkturen och söker en defensiv placering att luta dig mot? Då kan ICA med attraktiv direktavkastning vara ett alternativ. Restauranger kommer vi ju i större utsträckning välja bort i sämre tider och istället bege oss till matbutikerna. Och äta bör vi annars dör vi.

Idag stängde jag min blankningsposition i ICA (BEAR ICA X5 AVA 2, Bear certifikat) efter att rapporten för andra kvartalet släpptes. Aktieslakten var fullt befogad, men nu lockar ICAs värdering om vi tror på en vändning av den negativa trenden i rörelsemarginalen.

Uselt andra kvartal men ljusare framtid(?)
Senaste kvartalet belastades av en produktmix med lägre marginaler och högre logistikkostnader. Den varma sommaren gjorde att kunder småhandlade färskvaror i de mindre butikerna. Enda glädjeämnet var att e-handeln ökade med hela 42%. Trots resultatet räknar jag ändå med en utdelning nästa år på minst 11,50 SEK vilket ger en direktavkastning på 4,3% (kurs: 266 SEK). Direktavkastningen är mycket attraktiv givet kontinuerligt ökande omsättning och därmed högre utdelning i takt med att vinsten ökar. I jämförelse med branschkollegan Axfood, som jag i och för sig på sikt är mer förtjust i, väljer jag ändå ICA i dagsläget. För 2018 prognosticerar jag p/e 22 för Axfood och p/e 15 för ICA. Jag anser att dagens värdering är ”korrekta” för båda bolagen grundat på konsensus. Ena anledningen till att jag dock väljer ICA är att jag tror på en vändning av trenden för marginalen redan detta årsskifte. Den andra är att jag ser för mycket orosmoln i konjunkturen med osäker bostadsmarknad som kan trigga en nedgång i konjunkturen. ICA är den defensiva och perfekta placeringen i sämre tider. Inköpet gjordes på 268 SEK.

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *